ALL RAPPORTERING NÅ PÅ HJORTEVILTREGISTERET
Både sett elg/sett hjort, skutt elg (til fellingsrapport) og vekter skal nå leveres på www.hjorteviltregisteret.no som er slått sammen med www.settogskutt.no som ble brukt tidligere. Rapportering skal skje fortløpende per dag, senest innen 5 dager etter at jaktlaget har avslutta jakta. Rapporteringa som er grunnlaget for det godkjente fellingsresultatet skal godkjennes innen 10 dager av valdansvarlig. Pga utvidet jakttid er det knapp frist for valdansvarlige og kommunen å rapportere videre til Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Du trenger jegernummeret og fødselsdato for å logge inn. Det kan være greit å kladde på papirskjemaet vedlagt, og sende med en kopi sammen med kjevene. Rapporter også observasjoner av rovdyr og hjort digitalt samtidig. Det er ett krav fra kommunen om at slaktevekt for alle dyr skal leveres, som en indikator for å overvåke elgbestandens tilstand.
Vedlegger papirinstruks for webversjonen, og her er veiledning til appen: https://www.miljodirektoratet.no/for-private/jakt-felling-og-fangst/rapportere-utbytte-av-jakt-og-fangst/rapportere-utbytte-med-app/
KJEVER
Det skal samles inn kjever av samtlige dyr. Opplysninger om felte dyr føres på kjevelappene, og festes til riktig kjeve. Alle kjever leveres godt rengjorte, merket og samlet til en av følgende personer så raskt som mulig etter at jaktlaget er ferdig med jakta, sammen med en papirkopi av Sett elg-skjema for kontroll:
Skjalg Åkerøy, Mediå tlf. 918 73 155
Kjetil Hermanstad, Harran tlf. 938 26 573
Det står en kasse utenfor hovedinngangen til kommunehuset hvor dere kan levere kjever.
FELLINGSAVGIFT
Ansvarlig for det enkelte tildelingsområde betaler fellingsavgift for felte dyr. Grong kommune fakturerer fellingsavgifta etterskuddsvis.
Elg: Voksent dyr kr 580,- , kalv kr 340,-
Hjort: Voksent dyr kr 450,-, kalv kr 270,-
ETTERSØK OG ETTERSØKSHUND
Under jakt på elg, hjort og rådyr skal jeger ha tilgang til godkjent ettersøkshundekvipasje. Ethvert skudd mot storvilt skal betraktes som treff. Jegeren plikter derfor å forvisse seg om at påskutt dyr er truffet eller ikke. Hunden må kunne være på sporet senest 4 timer etter skuddet falt. Dersom den som selger jakten (tidl. valdansvarlig) har ordnet ettersøkshund må jaktlaget få kopi av avtalen. Oversikt over godkjente hunder og avtaler finnes på sidene til Norsk kennel klubb (www.nkk.no). Kommunen ønsker som tidligere å få tilsendt kopi av alle ettersøksavtaler eller godkjente egne hunder før jakta starter, for å kartlegge status for hvem som har godkjente hunder for eget lag, avtaler osv.
Dersom ettersøket er uten resultat så skal påskutt, men ikke felt elg meldes Grong kommune v/vakttelefonen senest innen utløpet av samme dag. Grong ettersøksring opptrer på vegne av kommunen når man ringer vakttelefonen, eventuelt bistår og rapporterer til kommunen. Vakttelefon er åpen hele jakta fra kl 08.00-22.00, på tlf 906 54 082. Jaktlagene kan også tegne ettersøksavtaler med ettersøksringen, ta kontakt med ettersøksringens leder Bjørn Sandstå på 415 04 504. Grong kommune har bare ett vald slik forfølgningsretten i praksis gjelder inntil dyret forlater kommunen. Påfølgende dager skjer evt. ettersøk etter pålegg av kommunen.
Dersom elgen går inn på nabojaktfelt, så må jaktleder for det jaktfeltet kontaktes. Liste over jaktlederne er sendt ut sammen med dette brevet og tilgjengelig på nettet, og vakttelefoner for nabokommunene:
Overhalla kommunes vakttelefon – 482 94 464
Snåsa kommunes vakttelefon – 41630541
Namsskogan fjellstyre 74 33 34 01 eller Knut Berger 941 46 010
Høylandet kommune – Svein Helge Skarland 990 12 117, Karl Brøndbo 959 42 980,
Bjørn Kjøglum 916 24 018
Fra 2014 er det etter Viltlovens § 20 tillatt å bruke kunstig lys også under private ettersøk av hjortevilt. Det kreves at jegeren varsler jaktrettshaver, politi OG kommunen før bruk av kunstig lys tar til. Dette gjelder imidlertid ikke dersom varsling i vesentlig grad vil forsinke ettersøket, da kan man varsle i etterkant. Politiet kan kontaktes på tlf: 02800 hele døgnet.
SJUKDOM, KASSERING, SKRANTESJUKE (CWD, Cronic wasting disease)
Dersom det er tvil om påskutt elg er syk, eller på annen måte bør kasseres pga at det ikke er menneskemat, så skal Mattilsynet eller evt kommunen kontaktes for å se på dyret før det kasseres.
Grong kommune er IKKE et av kommunene som skal ta CWD-prøver av alle voksne dyr under jakta lenger, kun på fallvilt og slakt som skal til viltbehandlingsanlegg. Ta kontakt med viltbehandlingsanlegget om hvordan de ønsker at prøven tas, slik at de kan skjære ned slaktet når resultatet er kjent. Prøvetakingsutstyr eller nye frankeringslapper til dere som har gamle pakker liggende kan hentes i en kasse på trappa utenfor hovedinngangen til kommunehuset. Mer info om skrantesjuke (CWD) og prøvetaking: https://www.hjortevilt.no/skrantesjuke/
ELG ETTER ELGUNDERSØKELSENE I NORD-TRØNDELAG
Elgundersøkelsene i Nord- Trøndelag ble avsluttet i 2009 (NINA-rapport nr 588), og det oppfordres til å felle merket elg (forutsatt lovlig på kvoten, etc) og få inn mest mulig informasjon. Ved å bestemme alder (ved tannsnitting) på fellingstidspunktet kan man finne ut hvor gamle elgene var mens de gikk med funksjonelle halsbånd, og bidra til mer lærdom om endringer i elgens arealbruk med økende alder og erfaring. Følgende bes registreres og sendes inn: Helst en underkjeve/framtenner for aldersbestemmelse. I tillegg mest mulig info om fellingsdato, sted, halsbånd/øremerker, slaktevekt, antall spir, antall kalver hos merka kyr og evt andre opplysninger/bilder. Dersom det felles kalver fra radiomerka kyr ønskes også kjønn og slaktevekt på kalven/kalvene og moras halsbåndnr/øremerkernummer. Beskjed gis til Christer Rolandsen på e-post christer.rolandsen@naturdata.no eller mob 41 61 32 66. Det kan også gis beskjed til resepsjonen på NINA, tlf 73 80 14 00, eller til Grong kommune som videresender.
INNSAMLING AV HÅR/EKSKREMENTER FRA BJØRN OG REGISTRERING AV ROVVILT
Vi ber fortsatt elhjegerne om å bistå til innsamlingen av hår og ekskrementer fra bjørn. Dette materialet brukes som grunnlag for å anslå bestandsstørrelsen, og hver prøve kan derfor telle:
https://www.rovdata.no/Brunbj%C3%B8rn/Instrukser.aspx (instruks)
https://www.rovdata.no/Portals/Rovdata/Dokumenter/Bj%C3%B8rneekskrementerinnsamling.pdf?ver=2011-08-11-124640-427 (brosjyre)
https://www.rovdata.no/Nyheter/Nyhetsartikkel/ArticleId/4578/Oppfordrer-til-innsamling-av-bjornebaesj.aspx (video)
Prøvene må ikke bli ”forurenset” av andre ting som eget DNA, og må behandles på riktig måte jmfr instruks:
- Ikke ta på prøven med annet enn f.eks en kvist.
- Bare ta en liten prøve og sett igjen kvisten slik at de etterpå skjønner at du har tatt prøve.
- Bruk en helt steril brødpose el.l. og notere det som trengs på posen (dato, sted, kartreferanse osv).
- Oppbevares kjølig, helst nedfrosset for å ikke degradere DNAet
- Hårprøver skal ikke oppbevares i plastposer og fryses, de skal oppbevares tørt papirpose/konvolutt el.l.
Prøvene leveres inn fortløpende i kasser som står ved innfallsporter til noen av jaktområdene eller til en rovviltkontakt i SNO:
Stig Lasse Rosendal, Overhalla, 951 06 642
Jon Håvard Vold, Overhalla, 922 57 561
Sissel Grongstad, Trones, 415 58 176
Reidar Smalås, Namsskogan, 900 82 818
MER INFO OG INNLEVERING AV SKJEMA
All info om regelverk, plikter og skjema som er aktuelt for storviltjegere er tilgjengelig på www.grong.kommune.no og delt på «Elgjakta i Grong» på Faceook (sett elg/hjort, veieskjema, oppdatert liste over jaktlederne osv). NB! Minner om at alle jaktledere er ansvarlige for å levere inn både kjever fysisk og skjema digitalt uoppfordret umiddelbart etter at jakta på jaktfeltet/valdet er avsluttet. Alt skal rapporteres på www.hjorteviltregisteret.no; Sett elg, skutt elg og vektene.